Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2020. gada 13. decembris

Element Enduro būvējam vinču ar servo motoru

 Ilgu laiku domāju par vinčas izveidi savam RC Element Enduro Sendero. Jau pavasarī pasūtīju servo motoru uz 25kg un komplektu, kas sastāv no troses, āķa un spoles. Sakarā ar Covid, man ilgstoši nekas nepienāca. Jau dabūju naudu atpakaļ par trosi un pasūtīju to otreiz. Tagad rudenī man tika piegādāts gan servo, gan divi komplekti ar trosēm :)

Vienu vakara izpētīju internetu, ka servo var izmantot par vinču, ja to modificē vienā no diviem veidiem:

  1. Izravē ārā potenciometru un elektronisko plati un motoru pieslēdz pa tiešo 3pozīciju slēdzim;
  2. Servo motora potenciometram atrod nulles punktu, kad tas negriežas (nofiksē ar līmi), izslīpē vienu zobratu, lai tas negriež potenciometru un noņem fiksatoru, lai servo dzinējs griežas vairāk par standarta 180 vai 270 grādiem (kā nu kuram tas ir). Un šajā gadījumā var pieslēgt vadību pie pults brīvā kanāla un vadīt ar pulti.

Es protams izlēmu, ka iešu skaistāko ceļu un uztaisīšu uz pulti (kā to izdarīt ir ļoti daudz pamacību internetā, tādēļ neatkārtošos). Visu sataisīju, mājās notestēju, viss darbojas. Super.


 

Tad vienu dienu aizbraucu uz laukiem strādāt un paņēmu dēlu līdzi, lai pabrauktā ar Element Enduro. Pēc kāda brīža skatos, ka trosei ir izpinusies, servo motors nīd un lēni griežas, un neko nevar izdarīt, lai to apturētu (slēgājot pulti, nekas nemainās un turpina griezties vai nu uz vienu vai otru pusi) Lauka apstākļus mans meistardarbs ar servo vinču un vadību uz pults diemžēl neizturēja :(

Mājās izpētīju, ka trose ir iztinusies, satinusies uz motora ass un gandrīz noblokējusi kustību. Labi, ka vēl servo nenoklājās. Tad nolēmu, ka nav man vajadzīga pults vadība un trose netik, jo tā ir diezgan elastīga - pat nedaudz palaižot vaļīgāk, tā uzreiz lec nost no spoles, met cilpas. Taisīšu tagad ar slēdzi un troses vietā likšu izturīgu auklu.

Tā izskatās servo iekša, kur vajag "amputēt" plati un potenciometru:

Savienojumu shēma ir ļoti vienkārša. Pie slēdža vidējiem kontaktiem pievada no barošanas avota nulli un mīnusu. Malējos kontaktus savieno savā starpā ar nelieliem vadiņiem krusteniski un pie vieniem no malējiem kontaktiem pieliek vadus uz servo motoru. Slēdzis ir ielodēts:

Ilgi domāju, kur labāk piestiprināt slēdzi, lai būtu ērtāk slēgt + tas neieslēgtos nejauši kādu šķērsli aizķerot. Nolēmu, ka ielikšu to auto kravas kastē. Diemžēl biju pieļāvis kļūdu, ka jau laicīgi neieplānoju papildus savienojumu vados uz servo motoru, jo kā lai tagad atvieno virsbūvi no šasijas? Sanāca atkal nedaudz palodēt un beigās tas izskatās šādi:


Protams, ja salīdzinam auto izskatu kā tas izskatījās ar trosi un tagad ar striķi, tad tagad nav tik autentiski kā īstam auto :) Bet, tas ir sīkums, galvenais, lai labi funkcionē un dēls man atkal nesagādā darbu, ka kaut kas ir saplīsis, jālabo utt :) Lai visiem labi ripo!




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...