Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2023. gada 23. aprīlis

Tamiya-A34_Comet_part.1-unbox

 Nākamais projekts būs Tamiya ražotais britu tanks A34 comet. Tas ir svaigs modelis, kurš izdots 2022.gadā, bet reāli internetveikalā tikai šogad es viņu ieraudzīju. Tā kā man patīk Tamiya modeļu kvalitāte, tad bez domāšanas paņēmu :)

Nedaudz no vēstures par pašu tanku. Britiem pēc pirmā pasaules kara tanku klasifikācija bija tāda: vieglie, vidējie un smagie. Bet pirms otrā pasaules kara izkristalizējās tā teikt divi virzieni - smagie lēnie tanki (ar kārtīgu bruņu) un tā saucamie mobilie kruizera tanki jeb ātrais atbalsts. Sākotnējie šie kruīzera tanki var teikt bija praktiski agrākie vidējie tanki, bet redzot, cik ātrs ir PSRS BT tanks, briti arī nolēma, ka viņiem vajag ātrākus tankus.

1944.gadā britiem bija Cromwell tanks. Uz šīs pašas bāzes ar nelielām izmaiņām nolēma uztaisīt A34 Komētu. Britiem bija redzējums, ka tankam ir jābūt ātram, jāspēj tikt galā ar vācu Tīģeriem un Panterām un jābūt zemākam profilam. Tādēļ uz Kromvela bāzes uzstādīja savādāku torni ar 77mm lielgabalu. Tāpat priekšā uzlika biezākas bruņas. Tā kā tanka svars pieauga, tad tomēr vajadzēja pārtaisīt arī šasiju - uzlika papildus ķēdes atbalsta riteņus un beigās aptuveni tikai 40% no detaļām Kromvelam un Komētai bija līdzīgas.

Tehniskie parametri: Garums 6,55m (ar stobru 7,66m), platums 3,05m, augstums 2,68m. Masa 35,7 tonnas. Dzinējs no Rolls roisa rūpnīcas ar 600ZS jaudu, kas ļāva attīstīt ap 50km/h un attālums ar vienu bāku bija ap 200-250km. Bruņojumā jau minētais 77mm lielgabals un divi 7,92mm ložmetēji. Apkalpe sastāvēja no pieciem cilvēkiem (komandieris, vadītājs, tēmētājs jeb šāvējs, lādētājs, kurš pildīja arī sakarnieka funkcijas un ložmetējnieks).

Plāns bija uzražot 3000 tankus, bet beidzoties pasaules karam, bija uzražoti ap 1200gab. Aptuveni 26-30 kara laikā zaudēja. Pārējie bija ierindā aptuveni līdz 50tajiem gadiem, kad tos arvien vairāk aizstāja ar Centurion tankiem. Daļu tankus pārdeva Īrijai, Honkongai, Dienvidāfrikai, Birmai, Kubai un Somijai, kur tie bija ierindā vēl 60tajos gados un citur pa kādam pat 70tajos. Vienīgi Birmā tie joprojām ir ierindā, ir pat foto, kur armijas parādēs 2021.gadā tie lepni brauc :)



Instrukcija jau pierastā. Man patīk, ka jaunajiem modeļiem vairs nav garš salocīts palags, bet grāmatiņas tipa:





                                        





Ir arī krāsainā lapa, lai ir skaidrs krāsojums un uzlīmes:



Uzlīmes, caurspīdīgās detaļas un gumijas:

Pārējās plastmasas detaļas:





Kā redzat no detaļām, tad vanna būs visa jāsalīmē no atsevišķām detaļām. Ķēdes būs no dažādiem fragmentiem jāsalīmē. Tāpat arī piekare būs interesanta - paskatieties instrukcijā, tur sāni sastāv no divām dažādām plāksnēm. Būs interesanti :)



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

ROKR_Submachine_Gun

 Dēls jau sen prasīja šo ieroci, bet bija bail no ķīnas sūtīt + nav nemaz tik lēts. Tomēr vienreiz Liepājā veikalā ieraudzīju šo komplektu u...