Lapas

Meklēt šajā emuārā

sestdiena, 2023. gada 1. aprīlis

Heller-Leclerc_T5/T6_part.1-unbox

 Šoreiz vienkārši eksperimenta vārdā nolēmu nopirkt vienu Heller kompānijas ražotu modeli. Par Heller esmu lasījis, ka ļoti daudzi izsakās slikti, tāpēc nolēmu vienreiz noriskēt un uz atlaidēm nopirku franču tanka Leclerc T5/T6 versijas tanku. Vienreiz jau ir jādod iespēja, varbūt, ka viss nav tik slikti, kā raksta internetā?

Heller kompānija esot dibināta tālajā 1957.gadā un šobrīd izdod vairāk kā 300 dažādus modeļus. Kompānija dibināta Parīzē, bet rīpnīca ir Trunā. Kompānija laika gaitā ir apvienojusies ar citām franču modeļu kompānijām, bijusi sadarbība arī ar anglijas modeļu kompāniju Airfix un Humbrol. Vairākas reizes ir notikušas reorganizācijas, līdz pēc finanšu krīzes to ir iegādājusies Vācijas kompānija Glow2B.

Konkrētais modelis ir ražošanā kopš 1996.gada, bet 3 reizes ir piedzīvojis izmaiņas (pievienotas, nomainītas detaļas) un šis konkrētais ir ražošanā kopš 2022.gada.

Par tanku. Franči 1964.gadā sāka domāt par AMX30 nomaiņu uz modernāku. Vairākus gadus pētīja gan Padomju, gan citus tankus un 1977.gadā izstrādāja tanka specifikāciju. Pamatā bija nosacījumi: mobilitāte, ugunsjauda un aizsardzība. 1986.gadā jau bija gatavi pirmie tanka prototipi un 1991.gadā uzsāka tanka ražošanu. Tas tika ražots līdz 2008.gadam un kopā tika uzbūvēti 862gab (visas versijas kopā).

Tanka svars 54,6 tonnas. Garums 9,87m, platums 3,7m, augstums 2,92m. Dzinējs V8, 16,5L 1500ZS. Ar 1300L bāku varēja nobraukt ap 500-650km. Ar papildus ārējo bāku 400L varēja distanci vēl palielināt. Vidējais ātrums 40-50km/h, bet varēja sasniegt maksimāli līdz 70km/h.

Lielgabals 120mm ar 40 lādiņiem (22 ir automātiskā ielādes mehānismā un 18 papildus ir tornī). Papildus tankam ir 12,7mm ložmetējs ar 1000 patronām un 7,62mm ložmetējs ar 3000 patronām.

Visvairāk tanku ir AAE, tad Francijai un ievērojami mazāk Jordānijai. Šobrīd ir sarunas par tanku piegādi Indijai un Horvātijai un Makrons ir solījis, ka šos tankus piegādās arī Ukrainai. Kompānija kas ražoja tankus līdz 2008.gadam, ir gatava atsākt tanku ražošanu, ja tas būs nepieciešams.



Kā redzams, detaļas kastē nav normāli sapakotas, viss kratās, beržas un tās var tikt bojātas. Tas jau ir pirmais mīnuss. Vēl klāt nāk divas stieples, kas domātas priekš antenu izgatavošanas:

Instrukcija:











Man pagaidām nav skaidrs, kam šī lapiņa ir domāta?

Ir dekāli un pat metāla detaļas:


Virspuse un tanka vanna:



ķēdes no vinila un drausmīgas kvalitātes - kā redzat, ik pa mazam gabaliņam ir tie apļi virsū (krievi saka, ka tie saucas tolkatjeļi). Ko ar tiem iesākt, visi būs jātīra nost? Murgs...

Pārējās plastmasas detaļas:




Detaļas arī nav labas kvalitātes. Virsū liekas nevajadzīgas plastmasas apmales, uz dažiem riteņiem kaut kādi jocīgi iespiedumi...

Caurspīdīgās detaļas:

Līdzi nāca arī dažas krāsas, ota un līmes tūbiņa (tādu izpildījumu vēl neesmu redzējis, diez kā būs pielietot):

Ņemot vērā detaļu kvalitāti, izskatās, ka mans eksperiments jau tagad būs izgāzies un šis būs vienīgais no Heller modeļiem, kuru nopirku. Es pamēģināšu salīmēt, bet neesmu gatavs veltīt vairākas dienas, lai tikai kaut kādu detaļu (piemēram ķēdes) censtos novest līdz kaut cik pieņemam izskatam. Tā nebūs bauda, tās būs mocības, bet hobijam ir jāsniedz prieks, nevis jāapgrūtina :)









 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

ROKR_Submachine_Gun

 Dēls jau sen prasīja šo ieroci, bet bija bail no ķīnas sūtīt + nav nemaz tik lēts. Tomēr vienreiz Liepājā veikalā ieraudzīju šo komplektu u...