Lapas

Meklēt šajā emuārā

sestdiena, 2022. gada 10. decembris

Tamiya-Semovente_M42da75/34_part.1-unbox

 Nākamais modelis, kuru plānoju taisīt ir Tamiya ražotais Semovente M42da 75/34. Vispār nevar teikt, ka tas ir Tamiya, jo Tamiya jau uz kastes pat norāda, ka tanka detaļas ir ražotas kompānijā Italeri. Ja paskatās Scalemates attēloto vēsturi, tad Italeri šo modeli ražo jau no 1980.gada, ik pa laikam kaut ko uzlabojot. Pēdējā uzlabošana bija 2020.gadā un 2021.gadā to sāka izdot Tamiya, pieliekot klāt savus cilvēciņus. Tad jau redzēsim vai kvalitāte būs ok un nebūs jānožēlo pirkums (ceru, ka Tamiya galīgu štruntu zem sava vārda neizdotu).

Ja par pašu tanku, tad neliela vēsturiska info: Redzot kādi ir Stug tanka panākumi Austrumu frintē, itāļi arī izdomāja, ka viņiem vajag kaut ko līdzīgu vāciešu Stugam. Itāliem bija pašgājēj artilērija Semovente 75/18 un tas pats princips tika izmantots arī tālāk, tikai uztaisot to vairāk piemērotu tieši kā prettanku ieroci (tanku iznīcinātāju). Par bāzi paņēma itāļu tanku M15/42, tālāk idejas no Semovente 75/18 un iznāca Semovente M42da 75/34. Tankus sāka ražot 1942.g., bet reāli frontē tie nonāca 1943.gadā un kopā tika uzražoti 141.gab (sākotnēji ražoja itāli, pēc tam kontroli pār ražošanu pārņēma vācieši un lietoja līdz pat 1945.g. sakāvei). Kā es saprotu, tad nosaukumā parādītais 42 nozīmē bruņu biezumu (mm) priekšā, 75mm ir lielgabala diametrs. Un lietojot speciāli izstrādātus HEAT lādiņus (high explosive anti tank) varēja cauršaut 70mm bruņas no kilometra attāluma. Lai aizsargātos pret inaidnieka kājniekiem, tad uz jumta bija uzliekams ložmetējs.

Tanks sanāca 5,04m garš, 2,23m plats un 1,8m augsts. Dzinēju ielika jaudīgāku kā iepriekšējam modelim - 192ZS benzīnnieks ļāva sasniegt 40km/h pa ceļu un 15km/ bezceļos. Ar vienu bāku varēja nobraukt 230km. Apkalpe bija 3 cilvēki (komandieris, kas reizē bija tēmētājs, vadītājs un lādētājs, kas reizē arī darbojās kā sakarnieks). Itāļi šos tankus izmantoja Romas aizsardzībai (neveiksmīgi), bet vācieši pamatā lietoja Balkānos.




Tamiya instrukciju ir pārtaisījusi savā stilā :)







Ir divas lapas ar krāsojumu paraugiem:


Uzlīmes un gumijas ielikas riteņos:

Šis laikam ir vienīgais Tamiya rūpnīcā ražotais detaļu rāmītis:

Ķēdes no vinila jeb gumijas:

Pārējās Italeri ražotās detaļas:




Ko no pirmā acu uzmetiena varu teikt? Nu detaļas neizskatās tik labi, kā ir pierasts Tamiya produktiem, bet nav arī baigi acīmredzami brāķi. Galvenais, lai korpuss precīzi no visām atsevišķajām daļām saliekas, jo citādi uzreiz visu var norakstīt (bet to jau redzēs tikai līmējot). Nu un detaļas ir diezgan sīkas (tai skaitā riteņi) un ir ļoti daudz dažādu sīkumu, kas būs jāsalīmē. Šo it kā var taisīt atvērtā veidā, ieliekot iekšā cilvēkus, bet es paskatīšos vai nav iespēja uztaisīt bez cilvēkiem ar visām aizvērtām lūkām (teorētiski jau vajadzētu būt iespējai, ka pie liegbabala lūkas var aizvērt). Man nepatīk taisīt ar cilvēkiem, tad pēc tam tanks aizņem vēl vairāk vietas plauktā + atsevišķi jātur tie, kas stāv ārpusē ar lādiņiem :)





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...