Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2022. gada 17. aprīlis

Tamiya-Elefant_part.1-unbox

 Marta sākumā uztaisīju Tamiya Jagdtiger, tagad plānoju kaut ko nedaudz līdzīgu Elefant jeb garais nosaukums Sd. Kfz.184 Schwerer Jagdpanzer "Elefant". Šis modelis ir izdots 2012.gadā.

Ja par pašu vācu tanku iznīcinātāju, tad 1943.gadā uzražoja ap 90 tanku iznīcinātājus, kurus sauca par Ferdinadiem (to bija izgudrojis Ferdinands Porše) un pēc uzlabošanas 1944.gadā šos tanku iznīcinātājus pārsauca par Elefantiem (kopā pārtaisīja 48gab). Tas notika pēc Kurskas kaujas, kad izglābto tehniku uzlaboja un modificēja. Šiem elefantiem pirmās kaujas bija Itālijā 1944.g. februārī. Tehnika bija smaga un nebija piemērota mīkstai dubļainai augsnei, tāpēc nekādus dižus panākumus neguva (vienu nebojātu tehniku ieguva ASV un tā tagad ir izvietota ASV muzejā un vēlāk austrumu frontē krievi ieguva otru tehniku, kas ir muzejā Krievijā - vairāk šāda tehnika nav saglabājusies). Kopumā tanki bija labi optimizēti, lai iznīcinātu T34 tankus un prettanku lielgabalus, bet to skaits bija mazs un tie bieži palika kaujas laukā dēļ tehniskām ķibelēm un no mīnām bojātas piekares dēļ.

Tanks bija smags - 65 tonnas, 8.14m garš, 3.38m plats un 2.97m augsts. Kustību nodrošināja divi Maybach dzinēji ar kopējo jaudu 530-600 ZS (dati dažādos avotos atšķiras). Ātrums arī kā kurā vietā ir minēts, no 20 līdz 30km/h. Un ar 950litru bāku varēja nobraukt līdz 150km.

Brunojumā bija 8.8cm lielgabals un 7.92mm ložmetējs. Komanda sastāvēja no 6 cilvēkiem (vadītājs, sakarnieks, komandieris, tēmētājs un divi lādētāji).



Instrukcija jau pierastā :)







Arī pazīstamais krāsainais buklets ar 3 dažādiem tehnikas noformējumiem:





Uzlīmes:

Ķēdes būs jāsalīmē no mazākiem posmiem:


Vannas un tonis ar minimālu tekstūru (bez zimmerit pārklājuma):




Riteņi un piekares detaļas:


Pārējās plastmasas detaļas:



Vēl ir gumijas bukses riteņiem un balts diegs, kas jāuztaisa par trosi :)

Ja salīdzināsiet kāds tanks izskatās uz bildes un kāda ir tekstūra, tad redzēsiet, ievērojamu atšķirību - nav zimmerit pārklājuma. Ja kāds nezin, tad zimmerit ir pastveidīgs mīksts pārklājums (ja es pareizi iztulkoju, tad tas sastāvēja no priežu sveķu un benzola šķīduma, kam pievienots cinka sulfīds, bārija sulfīds, zāģu skaidas, PVA līme, akmens putekļi un krāsa). Šis pārklājums bija vajadzīgs, lai pie tanka korpusa nevarētu pistiprināt magnētiskās mīnas. Piemēram, priekš panteras vajadzēja ap 100kg šīs pastas, bet priekš pirmā Tīģera 200kg. Šo pastu uz korpusa uzklāja 3 piegājienos, katrā pa 2mm biezu slāni. Beigās to pārstāja lietot, jo tas pirmkārt sadārdzināja tanka izbūves izmaksas un uzbūvēšanas laiku. Otrkārt, sabiedrotie praktiski nelietoja magnētiskās mīnas. Treškārt bija fiksēti gadījumi, kad šis pārklājums no šāviņiem aizdegās.

Tāpēc es arī nopirku atsevišķi zimmerit izskata uzlīmes:



Tas būs papildus izaicinājums tās smuki uzlīmēt. Jo uzlīmes ir garas un tām dažādas detaļu stiprinājumu vietas ir jāizgriež un precīzi jātrāpa. Cerams, ka izdosies!











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...