Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2021. gada 3. janvāris

DIY signālu ģenerators un oscilogrāfs

 Pagājušā gada martā biju nopircis šos divus DIY komplektus. Tagad paskatoties, ka cenas ir 2x lielākas, nekā tad kad pirku, tad noteikti es tādus šobrīd nepirktu Interesanti, tā ir Covid ietekme vai vienkārši inflācija? Ja salīdzina, tad daudzām lietām pirms Covid transporta izmaksas nebija vispār vai kaut kādi centi. Tagad daudzos veikalos transportam uzliktas 2-4 EUR, kas dažreiz ir vairākas reizes dārgāk par pašu preci :D

Labi, pie lietas. Pirku abus kopā, jo gribēju patestēt tādu amatieru oscilogrāfu un tā kā man vēl nebija nekādu ideju, ko ar to pētīšu, tad komplektā paņēmu arī signālu ģeneratoru. Pie tam, abi bija DIY komplekti.

Signālu ģenerators pirkts šeit: banggood

Lodēšana ir vienkārša, pēc dažām minūtēm viss jau ir salodēts:

Man nelielas problēmas sagādāja montāža korpusā. Detaļām pielodētās kājiņas apgriezu, bet tiem piniem kājiņas ir ļoti cietas, domāju, lai jau paliek. Tomēr sanāk, ka korpusā ar tām ielikt nevar un ķīnieši laikam domā, ka platei otru pusi tik smalki apstrādāsim, ka tā būs pilnīgi gluda. Mēģināju ar asajām ķīniešu knaiblēm apkniebt piniem kājas, bet tās tikai sabojāju. Ar lielākām knaiblēm kniebjot atkal nevar tik tuvu platei nokniebt. Sanāca, ka plates skrūves par īsu un tās beigās pat neieliku. Plate man iespriegojās korpusā un nekustējās :)

Kā mīnuss vēl ir jāmin, ka tie zaļie spraužamie kontakti īsti neturas un krīt nost :(

Oscilogrāfs pirkts šeit: banggood

Ja man atmiņa neviļ, tad bija iespēja nopirkt jau gatavu vai šādu DIY komplektu. Un kaut kā liekas, vai tikai nebija iespēja iegādāties arī tādus, kur visi SMD elementi jālodē, bet varbūt tas bija kādam citam ražotājam. Tādu es pagaidām neizvēlētos, jo nav pieredzes SMD lodēšanā. Bet gan jau kaut ko kādreiz pamēģināšu.

Viss ir pa smuko iepakots, divas lapas no abām pusēm ar instrukcijām:



Šeit ir salīdzinoši ar citiem DIY komplektiem, ļoti smalkas detaļas un maz vietas uz plates. Par paraugu bilde no otras plates (bija vēl viena lielāka ar ekrānu, to atsevišķi nenofotogrāfēju):

Vēl interesanti, ka instrukcijā šim komplektam norādīts, ka jāizlodē ārā viena SMD pretestība - nu tik smalka, knapi pamanāma, ka ar telefonu to nekādi uz pirksta gala fokusā dabūt nevarēju. 

Viss ir salikts:

Man kaut kā atkal bija problēmas ar korpusu. Nu kaut kā tās plates labi korpusē negribēja iegulties. Vai nu kaut kas šķībi salodējās (hmm, varbūt kāda poga), bet bija neliels lauziens un pogas slikti spiedās. To atrisināju, izgriežot lielākus caurumus pie pogām :) 

Te nedaudz paspēlējos ar signāliem.


Vai ir kādas idejas, kur to var tālāk pielietot? Saprotu jau, ka tā tāda rotaļlieta, nevis nopietna ierīce :) Ja kas, iekomentējiet!



4 komentāri:

  1. Signālu ģenerātors varētu būt piemērots skaņu papildinājums lāzerarfai (ja vien tā vēl darbojas).
    Savukārt par oscilogrāfu man ir viedoklis - ***,arīdzan neieteiktu to pievienot skaņu uzpariktēm - būs garantēts parazītisks troksnis.
    Veiksmi experimentos!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Arfa darbojas. Kā Tu domā to izmantot ar arfu? Domā laižot iekšā kaut kādu savādāku signālu, būs savādāka skaņa?
      Par oscilogrāfu viedokli sapratu :)

      Dzēst
  2. Arī gribēju sev oscilogrāfu. Pētīju dažādus variantus, salīdzinoši lētus, tomēr ar spēju kaut ko nomērīt. Viņu galvenā īpašība ir iespēja paspēlēties, saprast parametru nozīmi un izvēlēties kādu ierīci, kas jau spēj nodrošināt visu hobija līmenim.
    Pats paņēmu https://www.aliexpress.com/item/4000132247853.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4drm3xDC, nepilna gada laikā (no marta) mainījusies tikai piegādes cena. Manas vajadzības pagaidām ir spējis izpildīt. Labāki maksā vismaz 2-3x dārgāk.
    Piegāžu cena noteikti ir daudz reizes lielāka, bet citādi nekāds lielais pieaugums nav manīts (biežāk pērku aliexpress).

    AtbildētDzēst

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...