Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2021. gada 3. janvāris

DIY barošanas bloki

 Ja darbojaties ar elektroniku, tajā skaitā dažādiem DIY lodējamiem projektiem, tad noteikti, ka saskaraties ar to, ka vajag dažādus barošanas spriegumus. Ir tādi, kam pietiek ar USB 5 voltiem, citam vajag 9V, citam 12V. Ja taisāt kaut kādus savus projektus no nulles, tad var vajadzēt vēl varbūt arī 3V un piemēram D klases pastiprinātāju platēm vēlams ir 36V.

Pie tam, dažādiem projektiem atšķiras arī pieslēguma veidi. Citam, kā jau teicu USB vai mikro USB, citam ir vienkārši skrūvējami kontakti, citam tikai izvadi uz plates, kur var pieslēgties ar "krokodiliem". Vēl bieži ir sastopami štekeri uz 5.5x2.5mm vai 5.5x2.1mm. Tāpēc es pēdējā gada laikā esmu savācis jau vairākus barošanas blokus :)

Kad iegādājos lodāmuru, tad sāku ar šādu barošanas avotu (pirkts aliexpress ).

Var ērti regulēt no 9 līdz 24V (lodāmuram parasti lietoju 16-19V):


Lai varētu eksperimentēt ar dažādiem DIY projektiem, tad nolēmu uzbūvēt savu barošanas bloku. Centos taisīt maksimāli vienkāršu, bet tai pat laikā ērtu - izveidoju gan regulējamas, gan fiksētas dažādu spriegumu izejas. Pie tam ir iespēja pieslēgt ar 5.5x2.5mm štekeriem, vai vienkārši vadiem. Izskats šajā projektā nebija galvenais, svarīgāk pielietojums :)


Korpuss ir no RIMI tirgotajām pusdienu kārbas ar saurbtiem caurumiem dzesēšanai. Aizmugurē ir izeja uz 24V (neregulējama no pirmā AC/DC barošanas bloka). Sānā izejas uz 5, 12V un maināma sprieguma izeja. Priekšā ir iespēja pieslēgt 5V un maināmu spriegumu ar vienkāršiem vadiem + uzliku displeju, lai var redzēt, kāds ir spriegums un strāva.

Iekšā ir šāds AC/DC 230/24V barošanas bloks: aliexpress

Displejs no šejienes: aliexpress

Tālāk ir pazeminoša DC/DC regulējama plate:  aliexpress.

 Šīs plates ir daudz un dažādas un ļoti ērti lietojamas. Tikai, salīdzinoši mazām strāvām, citādi ir jādomā par papildus dzesēšanu. Un tās ir diezgan vārīgas- man savos eksperimentos ir izdevies jau divas nodedzināt. Vienu sabojāju uztaisot īsslēgumu izejā. Otru sabojāju, kad gribēju nolodēt no rūpnīcas uzliktos potenciometrus un pielikt ērtāk lietojamus potenciometrus garākos vados, lai izvestu ārā no barošanas bloka kastes. Tā bija neiespējamā misija, jo rūpnīcas lodējums nekādi nenāca nost un beigās kaut kas pašā platē pārkarsa un vairs nedarbojās. Labi, ka maksā aptuveni 1.5-2 EUR gab. Šādu plati esmu izmantojis arī regulējama LED paneļa barošanai. Tur stāsts bija tāds, ka nopirku paneli, bet atnāca brāķis un nedarbojās (naudu dabūju no pārdevēja atpakaļ). Es noņēmu nost visu barošanu un vadību (bloks bija bojāts) un barošanu uztaisīju no telefona lādētāja + šāda plate, lai regulētu spilgtumu. Un viss darbojas. Tā kā LED panelis sanāca gandrīz par velti :)

Vēl es ieliku šādas divas pazeminošās plates uz 5 un 12V: aliexpress

Tās ir ērti lietot, ja vajag kaut kur savos projektos ielikt uz konkrētu spriegumu un mazām strāvām (ieliku tādu arī paštaisītā interneta radio kastē barošanai priekš displeja un jau nepilnu gadu strādā).

Iekša barošanas blokam izskatās šādi: 

Neliels vadu mudžeklis, jo vietas nav daudz, bet kā jau teicu, svarīgāka ir funkcionalitāte :)


Vēl informācijai, ja paši taisāt barošanas bloku, varat izmantot arī šādas plates: aliexpress



Šādām platēm ar divām skrūvēm būs iespēja regulēt gan spriegumu, gan strāvu.

Protams, ja pašam negribas neko baigi taisīt un gribas labu, skaistu un funkcionālu barošanas bloku, tad var nopirkt arī gatavus. Es sev esmu paņēmis šādu barošanas bloku, kurš bija tikai jāsaskrūvē un jāsavieno vadi (arī tā teikt neliels DIY projekts, jo atsevišķi ir korpuss, barošanas bloks un barošanas bloka vadības panelis). Pirkts šeit: aliexpress

Tas būs daudzreiz dārgāks par paštaisītu, bet lietošanas un precizitātes ziņā arī daudz labāks par paštaisīto. Visu nosaka tikai vajadzība un cik gribat līzekļus iztērēt :)



 Ceru, ka info Jums noderēs un radošus projektus!!!
 


4 komentāri:

  1. Ja ir barošanas avoti, tad vajag arī veikt mērījumus. Tā kā cenšos ar vienu lipo bateriju pabarot ESP-12F + BME280 sensoru uz kādu gadu, tad vajag spēt izmērīt uA. Var mēģināt ar multimetriem, bet labie atkal maksā + lielākai daļai nav iespēja pieslēgt logošanu. Gribēju arī precīzāku USB testeri, tāpēc paņēmu TC66C. Kopā ar https://github.com/kolinger/rd-usb dod diezgan uzskatāmu rezultātu https://ibb.co/z2N6dqr Te apskats https://lygte-info.dk/review/USBmeter%20RD%20Tech%20USB%20Meter%20TC66C%20UK.html

    Tā pat gribu daudz maz labu multimetru. Cenšos izlemt starp HoldPeak HP-770D un Owon B41T+. Šobrīd vairāk sliecos uz pirmā pusi.

    Veiksmi hobijā!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas dārgais barošanas bloks jau visu smuki parāda. Ja runājam par USB, tad man ir šāds: https://www.aliexpress.com/item/32911463740.html?spm=2114.13010708.0.0.270d4c4dkD1DqG
      Par precizitāti nevarēšu neko pateikt, jo ņēmu tikai testiem un pēv iespējas lētāku :)
      Viens no testeriem ir šāds: https://www.aliexpress.com/item/4000533343902.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.14ac4938gZi3y8&algo_pvid=7bb2a77d-95c4-4f9a-ad09-6d47c0199417&algo_expid=7bb2a77d-95c4-4f9a-ad09-6d47c0199417-7&btsid=0bb0623416099564779673656ebc3c&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
      BEt ar ķīniešiem prātīgi, jo viens atnāca brāļkis, beigās izcīnīju naudu atpakaļ. Šis pagaidām darbojas.

      Dzēst
  2. Dārgajam nav tāda detalizācija, kāda man nepieciešama. Citādi dārgais izskatās ļoti labi. Man ir vienkāršāks.

    Tas nav lētākais USB testeris, man ir cits, vēl lētāks, bet power bank ietilpības, USB barošanas bloku jaudu var pārbaudīt labi :)

    Uz UNI-T UT61E arī skatījos. Apskatos vērtē OK.

    AtbildētDzēst
  3. Nu es pagaidām līdz tik smalkiem ampēriem neesmu izaudzis :) Varbūt, ka kādreiz vajadzēs kaut ko citu, laiks rādīs.
    Es pirmo biju pasūtījis lēto C versiju, bet tā negāja. Tad no cita tirgotāja arī paņēmu to E versiju. Tieši no apskatiem arī vadīos. Tur jau it kā teica, ka E pat parastam lietotājam īsti nav vajadzīga, bt no lēmu, ja jau pērku, tad lai ir ilgākam laikam kaut kas labs.

    AtbildētDzēst

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...