Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2022. gada 14. augusts

Tamiya-KV-2_part.1_unbox

 Tagad vēl ir jāpabeidz vēl viens Zvezda šērmanītis, bet pēc tam taisīšu šo Tamiya ražoto KV-2 tanku.

Modelis tika izdots 2021.gada beigās, bet reāli pie mums (es domāju Eiropā) tas bija pieejams 2022.gadā. Sākumā iznāca KV-1 tanks un uz šī bāzes Tamiya vēlāk izdeva KV-2 tanku. Šis tanks ļoti patīk manam dēlam, laikam torņa dēļ, tāpēc dābūju nopirkt un būs jātaisa :)

Nedaudz par pašu tanku. Kad 1939.gadā krievi sastapās ar labi nocietinātām somu armijas pozīcijām, viņi meklēja variantus, kā uz esošiem KV-1 tankiem uzlikt jaudīgāku lielgabalu. Cik es saprotu, visa apakša palika iepriekšējā, bet tikai tornis tika pārtaisīts, lai tajā varētu ielikt lielo 152mm lielgabalu. Un tā izmēra dēļ arī radās šis pazīstamais tanka torņa izskats.

Tanks tika ražots no 1940 līdz 1941.gadam un uzražoja tikai aptuveni 203-210 vienības (dažādos avotos dažādi dati). Tā kā tanks nebija perfekts, tad ātri tā ražošana tika pārtraukta. Tornis bija ļoti labs mērķis pretiniekam, bruņas bija 75mm un augšpusē tikai 30mm. Tāpat, ja var ticēt rakstītajam, tad tanku lādēt un šaut varēja tikai tad, kad tas stāvēja uz vietas. Citādi bija iespējams, ka detonē lādiņi, notiek eksplozijas. Tādēļ kaujas laukā tas it nemaz nederēja. Tomēr uzražotie tanki nelielā skaitā frontē bija līdz pat 1945.gadam.

Sākumā lielāk daļa tanku bija Baltijas militārajā apgabalā, pēc tam daļa tika nosūtīta uz Kijevas apgabalu. Ir nostāsts, ka pēc Vācijas iebrukuma viens KV-2 Lietuvā esot spējis noturēt pozīcijas 48 stundu garumā, pret vācu pārspēku. Tomēr daudzi tanki tika iznīcināti un daļu vācieši ieguva kā trofejas un izmantoja savā pusē.

Tanks bija 6.95m garš, 3.32m plats un 3.24m augsts. Svars 52 tonnas un komanda sastāvēja no 6 tankistiem. Dzinējs bija 12 cilindru dīzelis ar 600 zirgiem, kas tankam ļāva sasniegt līdz 34km/h. Ar vienu uzpildi darbības radiuss bija līdz 140km (citur minēts, ka līdz 200km, iespējams, tas domāts, ja brauc pa ceļu?). Tankam bruņojumā bija spēcīgais 152mm lielgabals un 2 ložmetējiem.




Instrukcija:







Kā parasti līdzi nāk arī neliels tanka apraksts un krāsojumu paraugs:




Dekāļi jeb uzlīmes:

Mazs skaits caurspīdīgu detaļu, gumijas un tā saucamā trose (es nesaprotu, kādēļ Tamiya spītīgi turas pie šīs troses... kāpēc nevar to plastmasā atliet vai metāla iedot?):

Apakšējā vanna būs jāsaliek no vairākām detaļām. Bet, tā kā tā ir Tamiya, tad domāju, ka problēmu nebūs un saliksies labi:

Ķēdes izskatās identiskas KV-1 modelim:


Riteņi un citas detaļas arī izskatās identiskas:



Tornis gan ir pilnīgi citāds, salīdzinot ar KV-1.


Kā jau Tamiya modeļiem ir pierasts, tad detaļas izskatās ļoti kvalitatīvi atlietas. Kā citi saka, tad pat 80tajos ražots Tamiya modelis būs kvalitatīvāks (domāts detaļu kvalitāte un salikšanas kvalitatē), nekā kāds lētais mūsdienu ražotājs. Bet protams, 80to gadu modelim detalizācija nebūs tāda, kā mūsdienu modeļiem. Vēl nesen skatījos viena vecāka kunga (modeļu fanāts no Austrālijas) video, kurā viņš stāstīja, kāpēc viņš nekad vairs nepirks Tamiya. Viņš atzīst, modeļi ir ļoti kvalitatīvi, viņam patīk. Bet tas neesot priekš viņa, jo pārāk viegli un ātri sanāk salikt. Viņam vajag izaicinājumu - viņš bija ielicis dažus ražotāju modeļus kā piemēru (tur bija Revell un Airfix) ar drausmīgas kvalitātes detaļām, kas visas ir jāslīpē, pēc tam saliekot kopā 10reiz jāmēra un tikai tad var līmēt kopā. Plus vēl tālāk špaktelēšana utt. Tas šim kungam patīk modelēšanas procesā :) Man savukārt patīk, ka var iztikt bez špaktelēšanas, tādēļ Tamiya man patīk.

Kad salikšu, tad būs interesanti salīdzināt ar esošo KV1 tanku. Un šobrīd doma ir, ka mēģināšu uztaisīt kā vācu tanku. Varbūt pat ar ziemas kamuflāžu. Redzēs, vai tas izdosies, jo nebūs viegli to realizēt.










Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Lezi_Blocks-Louvre

 Pagājušā gadā biju nopircis šādu tjipa Lego analogu micro bloku modeli. Lego šāds modelis vispār nav, ķīnieši paši izstrādājuši. Ražotājs n...