Lapas

Meklēt šajā emuārā

otrdiena, 2022. gada 16. augusts

Dragon_M270A1_MLRS

 Es uz šo tehniku (ne tieši Dragon ražojumu, bet gan Trumpeter) jau sen skatījos. Visu laiku tikai atliku, jo likās, ka par dārgu un tanki tomēr kaut kā vairāk saista. Tagad, saistībā ar karu Ukrainā, šī tehnika laikam ir palikusi īpaši populāra, jo ir problemātiski vispār nopirkt. Dragon komplektu atradu, ka var nopirkt Čehijā. Bet, ja gribētu Himars, tad tos vispār ES nevar dabūt. Atradu, ka daži ir pieejami kaut kādos Austrālijas modeļu veikalos un vēl caur aliexpress var nopirkt Ķīnā. Tā  kā bez Himars būs jāiztiek, tad nu taisīšu Dragon.

Šo modeli Dragon ražo jau kopš 90tajiem gadiem. Divas reizes ir vēl uzlabots un pēdējais uzlabojums (ar jaunām detaļām) ir veikts 2015.gadā. Diemžēl, kad modeli dabū savās rokās un papēti detaļas, tad redzi, ka tās nav īpaši kvalitatīvas. Ja būtu iespēja veikalā uz vietas apskatīt, tad noteikti nebūtu pircis. Vienreiz jau sev it kā nosolījos, ka Dragon, īpaši vecos modeļus centīšos nepirkt, bet pieļāvu izņēmumu un atkal ir grābeklis :D

Par pašu militāro tehniku -noteikti jau daudz ko paši būsiet dzirdējuši ziņās no Ukrainas par to, ka ir dažādas raķetes (no 45 līdz pat 300km attālumam). Īsi varbūt uzrakstīšu citus parametrus un nedaudz vēstures. Šo tehniku izstrādāja 1977.gadā, lai būtu ko likt pretī daudziem tūkstošiem PSRS ražoto Gradu. ASV ar citiem Rietumu partneriem nolēma, ka neies šo pašu ceļu, ko PSRS, kad ņem uz masu (ražo daudzu tūkstošus vienību un miljoniem raķešu). Viņi izvēlējās iet pa precizitātes, ātruma un taktikas taciņu - ātri ielādē divas kastes (12 raķetes), aizbrauc uz maskētu pozīciju un aptuveni minūtes laikā izšauj raķetes un atkal ātri dodas prom no frontes līnijas, lai nesašautu un ielādē nākamo kravu un tālāk dodas atkal uz citu pozīciju un šauj. Nu tas ir tas, ko mēs reāli redzam šodien Ukrainā, kad atbrauc, sašauj kādu munīcijas noliktavu/tiltu un aši atkal pazūd. Pirmās iekārtas bruņojumā reāli nonāca 1983.gadā un tiek lietotas līdz pat mūsdienām. Protams, lai tehnika nenovecotu un būtu konkurētspējīga, tā divas reizes ir tikusi atjaunota - versijas M270A1 un M270B1. Garums ir 6.85m, platums 2.97m, augstums 2.59m un masa 25 tonnas. Komanda sastāv no 3 kareivjiem. Dzinējs ir 500ZS dīzelis, kas ļauj sasniegt 64km/h un ar vienu bāku var nobraukt 480km.





Instrukcija priekš mūsdienām ir vienkārši nožēlojama - vai tiešām nevar kaut ko labāku izstrādāt? :(





Kā no šī pēdējās lapas, lai labi uztver krāsojumu...

Dekāli un kā es saprotu plāns plastikāts, no kura būs jāizgriež logi:

Tālāk par plastamasas detaļām (kaut kur bija minēts, ka esot vairāk kā 400 detaļu):




Pēdējā bildē uz detaļas otras puses ir kaut kādas netīrumu pēdas (nezinu, ražošanas procesā kaut kas tāds veidojas un nav nomazgāts?). 




Ķēdes būs jālīme no maziem posmiņiem un arī garākiem gabaliem - diemžēl garākie gabali ir pilnīgi taisni, nekāda nokare neveidojas.


Kā redzams, formas ir ļoti vecas, jo detaļu kontūras ne visur ir skaidras un ir daudz aplikuma - liekas plastmasas, kas būs jāslīpē, jāgriež nost.






Tāpat šīs detaļas nav ideālas :( Laikam tiešām no Dragon modeļiem būs jāturas pa gabalu. Kad jau šo biju saņēmis, sāku skatīties, ka ir tagad pieejams arī Trumpeter ražotais M270A1. Tur ir minēts, ka ir 900+ detaļas un vismaz bildēs izskatās daudz labāk. Varbūt kādreiz arī to būs jānopēk? :)









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...