Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2022. gada 16. oktobris

TAKOM-M3A1_LEE_CDL-part.1-unbox

 Šonedēļ nav sanācis daudz pastrādāt ar modelīšiem, jo daudz darba un vēl citas darīšanas bija jāpaveic. Bija doma brīvdienās pastrādāt pie Academy modeļa, bet diemžēl atkal nesanāca - kaimiņi nopludināja dzīvokli, ar no visa tā izrietošām sekām. Domāju, ka arī nākamnedēļ tāpēc maz sanāks padarboties, jo būs jāsarakstās ar apdrošinātājiem, apsaimniekotāju utt. Bet tomēr, nolēmu Jūs iepazīstināt ar vienu no nākamajiem plānotajiem modeļiem - Takom ražotais M3A1 LEE CDL.

Pirmo M3 LEE modeli Takom izdeva 2017.gadā un balstoties uz to 2018.gadā izdeva šo modifikāciju. Tālāk nedaudz par pašu tanku:

M3 tankus ASV sāka plānot 1939.gadā. Tika izstrādātas divas modifikācijas - viena ASV, kuru sauca Lee, otra pēc britu prasībām un to dēvēja par Grant. Ražošanu reāli uzsāka 1940.gadā un jau 1941.gadā tanki nonāca armijas rīcībā. Tanks tika izstrādāts ļoti vienkāršs, lai ātri varētu uzražot lielu daudzumu tanku (ja atceraties vēsturi, tad ASV armijai vispār praktiski tanku nebija, kad iesākās karš). Pēc tam, kad M4 Sherman tankus iesāka massveidā ražot, tad šo M3 projektu apgrieza. Ja esat spēlējuši kādu tanku spēli ar šo tanku,tad sapratīsiet, kādēļ tā - jo tankam stobrs kustējās ierobežotā diapazonā. Ja vajadzēja vairāk pa labi vai pa kreisi, tad tanku pašu vajadzēja pagriezt. Bet tomēr arī 1945.gadā briti vēl izmantoja šos tankus cīņas Āzijā un arī vairāki tūkstoši bija frontē PSRS pusē.

Kopā līdz 1942.gada beigām tika saražoti 6258 tanki. Tanka lielgabals bija 75mm un papildus bija 37mm lielgabals un vairāki ložmetēji. Tanks bija 5,64m garš, 2,72m plats un 3,12m augsts. Svars 27 tonnas. Tankam bija vai nu 340ZS vai 400ZS dzinēji, kas ļāva sasniegt pa ceļu 42km/h un pa bezceļiem līdz 26km/h. Ar 662litru bāku varēja nobraukt ap 193km.

Tā bija vispārīgā M3 LEE info, bet tagad konkrētāk, ko nozīmē pielikums CDL - Canal defence light jeb kanālu aizsardzības gaisma. Tas bija britu slepens projekts - izmantoja ļoti jaudīgu Oglekļa kvēldiega lampu ar kuru apgaismoja pretinieku pozīcijas, lai pretinieku apžilbinātu un dezorientētu. Gaismas jauda bija kā 13 miljoniem sveču :) Gaismu papildus no kvēldiega fokusēja ar vairāku spoguļu palīdzību un laida cauri šauram kanālam, radot flikera efektu. Šī šaurā sprauga arī aizsargāja lampu no kājnieku ieročiem. Amerikāņu ģenerāļi Eizenhauers un Klarks bija pārsteigti par šo britu ieroci un nolēma to uzlikt uz M3 tanka. Ar šo gaismekli aizstāja otru 37mm lielgabalu. Dažādos avotos informācija atšķiras, bet ar šo lampu tika aprīkoti no 300 līdz gandrīz 500 tanku. Kaujās šie tanki piedalījās ļoti maz, jo bija slepens projekts, tomēr dažās vietās tos izmantoja.




Instrukcija pēc Takom standarta:










Kā redzams, tiek piedāvāti 4 tanku prototipi. Dekāli un metāla detaļas:


Pārējās plastmasas detaļas:











Kā redzams, divi rāmīši ar tādiem vairākiem tukšumiem. Tur laikam ir izņemtas tās detaļās, kas šim CDL modelim nebūs vajadzīgas. Caurspīdīgās detaļas:

Nu tad jāpabeidz Academy tanks un tad jāatrod brīvs brīdis šim tankam.






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

ROKR_Submachine_Gun

 Dēls jau sen prasīja šo ieroci, bet bija bail no ķīnas sūtīt + nav nemaz tik lēts. Tomēr vienreiz Liepājā veikalā ieraudzīju šo komplektu u...