Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2021. gada 16. maijs

LED lampas remonts

 Redzot manu darbošanos ar lodāmuru, viena kolēģe uzprasīja, vai nevaru paskatīties bojātu LED lampu. It kā esot viena diode bojāta un tās dēļ mirgojot visa lampa. Varbūt es varot salabot, bet, ja nevar, tad lai metot ārā.

Neesmu ar šādiem remontiem darbojies, bet intereses pēc piekritu apskatīties. LED lampa tiešām mirgoja. Ielieku nelielu video, kā tas izskatījās: youtube

Labi, meklēju, kura diode varētu būt vainīga - viena izskatījās tāda tumša, pat tā kā pakususi alva un izbīdījusies no vietas. Izlodēju to ārā, bet nekas nemainījās.

Tad paskatījos, ko saka youtube - citi šādas diodes aizstāj ar citām (tas nav mans variants, jo šāda diode nav krājumā), bet citi vienkārši ielodē vietā vai nu vadiņu, vai savieno kontaktus ar alvu. Es izvēlējos šo ceļu, bet lampa tāpat turpināja raustīties.

Pēc tam jau krita aizdomas uz draiveri - iespējams, ka tas ir bojāts. Pamēru pie slodzes, apmēram 25V un it kā nekādus baigos iekritienus multimetrs nefiksē. Bez slodzes spriegums bija ap 45V (ja tagad pareizi atceros) un arī nekas neraustās. Nu ideju vairāk nav, bet izdomāju uzzvanīt vienam labam draugam, kurš jau kopš skolas laikiem aizraujas ar elektroniku. Izstāstu pazīmes un viņš saka, ka viss liecina, ka draiveris beigts. Varot tā būt, ka pie slodzes netur un raustās spriegums. Vai nu kondiškas "uzpūtušies", vai arī nosvilis tranzistors. Varot notestēt, ja pieslēgšu savu barošanas bloku.

Apskatos, kondiškas veselas (pie tam atrāvos pa nagiem, kad kondiška izlādējās :)). Tranzistors vizuāli arī ok. Vēl variants, varbūt mikrokontrolieris beigts. Pieslēdzu savu barošanas bloku un lampa deg normāli:

Nu un te vainīgais draiveris:

Informēju lampas īpašnieci, ja grib sataisīt, tad jāmeklē vietā jauns draiveris. Īpašniece pateica, ka diez vai tas atmaksāsies un nav garantijas cik vēl ilgi pēc tam vispār lampa strādās (ja arī jaunu draiveri nopirks) un teica, ka varu lampu vai nu izmantot detaļām, vai izmest.

Kādu laiciņu padomāju un nolēmu lampu pamēģināt atdzīvināt. Ne jau man viņu baigi vajag, bet vienkārši interesanti. Un, ja izdosies atjaunot, tad atdošu laukos radiem.

Papētīju draiverus aliexpress, mani kaut kā mulsina tie spriegumi. Ja izvēlos lampas jaudai atbilstošu draiveri, tad spriegumi izejā ir norādīti 108-160V. Šim draiverim nāca ārā ap 25V pie slodzes (kaut gan kas to lai zin, cik būtu jābūt, ja viņš korekti darbotos). Ja kāds orientējas šajā tēmā, varbūt iekomentējiet, vai FB PM atsūtiet, kā tur īsti ir ar spriegumiem.

Vēl ir versija, ka varētu atjaunot vienkārši ieliekot jaunu lenti un 12V vai 24V barošanas bloku. 

Tā kā šim stāstam kaut kad vēl turpinājums sekos.

P.S. Gadījumā, ja kādam Liepājas pusē ir lieka lampa (aptuveni šāda tipa pie griestiem skrūvējama) daudz maz normālā stāvoklī, tad labprāt to savāktu un pamēģinātu iedvest otru dzīvību :) Ja kas, dodat ziņu!



6 komentāri:

  1. Cik zinu, tad LED draiveri ir divu veidu. Constant voltage vai Constant current. Jāsaprot, kurš no variantiem ir nepieciešams šai lampai un tad jau jāpiemeklē. Man šādi izdevās atdzīvināt 60x60 LED paneļus pa nelielu naudiņu.
    Var palasīties, piemēram, te https://www.ledsupply.com/blog/constant-current-led-drivers-vs-constant-voltage-led-drivers/

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. šis ir labs links, paldies!
      Tātad šai lampai vajag ar mainīgu spriegumu un konstantu strāvu. Bet, kā pareizi noteikt, cik tad mA var laist cauri, ja man tagad ir 39W? Piemēram, viens pārdevējs draiverim 32-40W raksta, ka strāva būs 220-230mA. Cits 36-50W draiverim raksta 280-300mA. Tai pat laikā neiesaka ņemt mazākas jaudas draiveri, jo tas silšot + gaisma būs švakāka. Ja paņemšu to jaudīgāko, vai mA nbūs par daudz?

      Dzēst
    2. Manuprāt jāņem tieši tāds pats kā iepriekšējais. Var būt mazāks sprieguma diapazons, bet strāvai vajadzētu pēc iespējas sakrist.
      Es centos piemeklēt tieši tādu, man tas bija kā atsevišķa komponente savā korpusā, un kalpo jau vairākus mēnešus bez problēmām. Strāvu varēsi izmērīt palaižot to caur multimetru, sprieguma diapazonu kaut kā jāmēģina saprast - nevaru iedot vērtīgu padomu. Man tas viss bija rakstīts uz LED draivera. Gan jau to var mēģināt noteikt pēc kādām komponentēm uz plates.

      Dzēst
    3. Šo komentāru ir noņēmis autors.

      Dzēst
    4. Vēlreiz izlasīju tavu komentāru un iešāvās galvā doma, kas mazliet var palīdzēt - jāmēģina atrast draiveri ar +/- tik pat W un ar tādu pašu mA vērtību, kuru varēsi noteikt pat esošajam draiverim mirgojot. Varbūt tas samazina izvēles iespējas par labu piemērotam.

      Dzēst
    5. Brīvdienās būs vēl jāpapēta vecais draiveris (ko dod ārā) un varbūt tiešām pēc kaut kādām detaļām varēs noteikt aptuvenos mA. Vismaz pēc tā tipa, kas ir uz plates rakstīts, neko neatrada. Ja arī mA nenoteikšu, tad būs jātestē ar dažādiem aliexpres draiveriem. Jāskatās, kādi V un kādi mA sanāk, lai nepārsniedz tos +/- 40W. Ja kāds dos vairāk ārā, tad jāizpēta, kā var mA samazināt, nomainot kaut kādas pretestības (tā vismaz Youtubā par LED spuldžu draiveriem skatījos :))

      Dzēst

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...