Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2024. gada 31. marts

M.Galeoti_VORI

 Šī grāmata man lasījās diezgan smagi, jo smalka druka un tā nebija izklaides literatūra :) Šoreiz par 2018.gadā sarakstītu un 2021.gadā latviski izdoto Marka Galeoti grāmatu "VORI" (Mark Galeotti-The VORY : Russias super mafia).

Grāmata ir pētījums par to kā ir radušie VORI jeb likumīgie zagļi, kā tie ir pārdzīvojuši PSRS, 90to juku laikus un kā tie transformējas tagad. Nevar dažos teikumos pateikt, jo īstenībā tad būtu jāpārstasta visa grāmata, labāk ir pašam izlasīt. Bet īsumā dažas informācijas drumstalas no manis par šo grāmatu. Tur ir aprakstīts, kā pat Ļeņins ar Staļinu ir sadarbojušies ar noziedziniekiem, jo viņi ir izmantojuši zagļu palīdzību, kad jaunajai varai vajadzēja naudu. Kā pēc tam cietumos radās likumīgo zagļu kodekss. Kā 90tajos bija grupējumi un kā cīnijās par varu. Kā pēc tam noziedzība ir legalizējusies un kā Krievijas vara un elite vai nu nāk no šīm pašām aprindām, vai arī visos līmeņos barojas no tām. Ir rakstīts par Putinu, ka viņam jau mantība i rbijusi lielāka, nekā legālie ienākumi 90tajos. Kā viņš ir veicis sarunas ar grupējumiem. Vēl interesanti, ka noziedzīgās ir izmantotas arī Krimas pārņemšanā un konfliktos Donbasā. Piemēram, ienāk ne tikai Krievijas zaļie cilvēciņi, bet arī kriminālajai struktūrai Donbasā piedāvāja bruņojumu, apsolot to visu laiku papildināt. Vietējie izdomāja, teiksim 10 000 patronas izšaut pa Ukrainu un saka, ka izšāvuši 20 000. Krievija iedod 20 000, no kurām puse paliek šiem te nelikumīgajiem bruņotajiem spēkiem, otru pusi tirgo nost uz Krieviju - līdz ar to pamatīgi paceļas noziedzības līmenis Krievijas pierobežas apgabalos. Interesanti, ka Krimā par vadoni Krievija iecēla bijušo kriminālo.

Tāpat ir pieminēts V.Buts, kuru tagad Krievija ir no ASV apmainījusi atpakaļ un kurš Krievija TV stāsta, cik slikti ir ASV cietumos. Tur arī ir interesanti fakti, ka Buts ir darbojies Krievijas interesēs, tirgojis ieročus, tai skaitā piemēram raķetes. Ja kāds teiks, ka viņš nebija saistīts ar Krieviju, tad ir jautājums, kādēļ Krievija gribēja šādu noziedzinieku izmainīt no ASV?

Nu vispār smaga grāmata, kas parāda cik viss ir slikti. Cik noziedzība visur ir iefiltrējusies un ka, viss ir pērkams.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

ROKR_Submachine_Gun

 Dēls jau sen prasīja šo ieroci, bet bija bail no ķīnas sūtīt + nav nemaz tik lēts. Tomēr vienreiz Liepājā veikalā ieraudzīju šo komplektu u...