Lapas

Meklēt šajā emuārā

sestdiena, 2022. gada 14. maijs

SUŅDZI-Karamāksla (Sun Tzu-The art of War)

 

Agrākos gados bieži biju dzirdējis par šo grāmatu, bet nekad nebija sanācis to izlasīt. Velme bija, bet kaut kā nesanāca. Tagad, saistībā ar karu Ukrainā arī dzirdēju šo grāmatu pieminam. Un vienu dienu veikalā pēkšņi šai grāmatai uzdūros virsū. 

Grāmata ir interesanta, apkopotas daudzas slavena ķīniešu karotāja-filozofa atziņas + citu cilvēku paplašināti skaidrojumi par tām. Un sanāk, ka tiešām daudz ko var piemērot arī mūsdienās. Ne par velti tā tika pieminēta arī Ukrainas kara apskatos. Iedziļinoties, padomājot, var tiešām secināt, ka Krievija daudz ko cenšas darīt pilnīgi pretēji šai grāmatā dotajiem padomiem un iespējams tādēļ arī rezultāti viņiem ir tik bēdīgi :)

Piemēram, ir minēts, ka nevajag censties obligāti ieņemt pilsētas/cietokšņus. Ir jāciena pretinieks, jādod tam iespēja kaut kur atkāpties, citādi pretī saņems pilnīgāko pretestību un izmisīgu cīņu līdz nāvei (to var kaut vai attiecināt uz Mariupoli). Tāpat minēts par noteikumu ievērošanu armijā, sodiem, marodierismu un tas atkal netiek ievērots. Tā kā ir interesanti.

Beigās nocitēšu vienu konkrētu padomu: "Ja kara likumi rāda, ka uzvarēt neizdosies, cīnīties nevajag, pat ja valsts valdība pavēl karot. Tādējādi var gūt panākumus, nemeklējot slavu un atteikties no karošanas, vienlaikus izvairoties no pārmetumiem par paredzamo sakāvi, pasargājot savus karavīrus, dodot labumu valdībai un izdarot vērtīgu pakalpojumu visai tautai".  Vai Krievijas armijai to nevarētu ņemt vērā un izbeigt nevienam nevajadzīgo asinsizliešanu Ukrainā?

2 komentāri:

  1. Vajadzētu arī apturēt ASV bezjēdzīgo ieroču sūtīšanu. Un labi, ka Kongress apturēja palīdzības sniegšanu. Katra piegādātā lode paildzina karu ne apstādina.

    AtbildētDzēst
  2. Būtu labi pamatot teikto: "ASV bezjēdzīgo ieroču sūtīšanu" un, ka "katra piegādātā lode paildzina karu". Kā Jūs saprotat, kāds tad būtu rezultāts, ja ASV un pārējā pasaule (tai skaitā Latvija) nesūtītu ieročus? Ukraina ātri būtu iekarota? Vai varbūt pamiers (miers) tiktu noslēgts jau tad, kad krievi bija Kijivas tuvumā un tas kaut kā apmierinātu visu pasauli un pirmkārt Ukrainu, ja tā atkal pazaudētu teritorijas? Varbūt padomājiet par šo jautājumu un loģiski atbildiet, karš būtu varbūt apstājies, bet vai šis rezultāts dotu kādu labumu visai pārējai pasaulei, neskaitot Krieviju? Vai pēc kāda gada vai dažiem, nesāktos nākamais karš un krievi atkal gribētu vēl daļu no Ukrainas vai varbūt šoreiz Poliju vai Latviju? Un tas būtu pareizais risinājums. Paskatoties viņu TV un interbētos cilvēkus, skaidrs, ka ir pamatīgi nozombēti un jūtas baigie neuzvaramie imperiālisti, kuriem vienīgā sāpe ir PSRS sabrukums :)
    Vēl padomāsim par to vēstures ietvaros - ja ASV nebūtu sūtījusi ieročus Anglijai un PSRS WW2, kāda tad šobrīd būtu pasaules karte un vispār dzīve? PSRS kā tādas 100 punkti nebūtu, Latvija arī noteikti būtu kāds mazs rajons Vācijas ietvaros. Jo PSRS bez ASV ieročiem, izejvielām, pārtikas, auto, kaut vai tiem pašiem zābakiem un visām tehnoloģijām (jā, tika piegādāti arī darba galdi, lai ražotu ieročus un apmācīti zemnieki un strādnieki, lai to darītu) būtu sen kapitulējusi...
    Tāpēc es uzskatu, ka karam ir jābeidzas, bet tas daudz ātrāk beigtos, ja Krievija kādreiz prastu atzīt sakāvi, nevis bezjēdzīgi šo karu turpinātu (nevar uzvarēt visu pasaules ekonomiku). Ātrak to saprastu, slēgtu mieru, mēģinātu vienoties par to, kā pamazām atcelt sankcijas un visi dzīvotu mierā. Bet nē, krievi to nevar. Nevar pat nevienam priekšlikumam par Azov karavīru, tai skaitā ievainoto karavīru atbrīvošanai (ja nezināt, tad ir piedāvāti vairāki risinājumi, piemēram, Turcija ir gatava izvest karavīrus, garantējot, ka tie vairs karā neiesaistīsies, vai arī Ukraina piedāvā, lai krievi izlaiž ārā karavīrus no Mariupoles, pretī dodot krievu gūstekņus. Bet, nē, te ir kaut kāds debīls princips pirmajā vietā, jo Azov un visi pārējie Mariupolē ir nacisti :D Un krievijai pašas karavīri + nabaga piespiedu kārtā mobilizētie LNR un DNR pilsoņi ir nulles vērtē :(

    AtbildētDzēst

Lezi_Blocks-Louvre

 Pagājušā gadā biju nopircis šādu tjipa Lego analogu micro bloku modeli. Lego šāds modelis vispār nav, ķīnieši paši izstrādājuši. Ražotājs n...