Lapas

Meklēt šajā emuārā

svētdiena, 2024. gada 21. aprīlis

Dž.Keruaks-Ceļā

 Kādu laiku atpakaļ skatījos ceļojumu raidījumus par ASV. Tur katrā sērijā apceļoja kādu štatu, stāstīja par lielāko pilsētu, dažādām ievērojamām vietām un cilvēkiem. Vienā no tām tika pieminēts Džeks Keruaks, ka viņš šeit ir dzimis un sarakstījis pasaulslavenu romānu "Ceļā". Tad nu vienreiz garlaikojoties jeb gaidot, kad saņemšu zvanu no autoservisa, staigāju pa tirdzniecības centru un beigās jau pat pētīju grāmatas krievu grāmatnīcā. Un nejauši trāpīju uz šo grāmatu krievu valodā:

Domāju, ok, paņemšu. Cena lēta un palasīšu krievu valodā, lai smadzenēm nedaudz grūtāk, nekā lasot dzimtajā :) Tad nu pirms kāda mēneša šo grāmatu iesāku lasīt un tikai tagad beidzot izmocīju. Izmocīju tādēļ, ka manā uztverē grāmata ir galīgi garām. Smaga, visu laiku galvenais varonis ar savu draugu/iem ceļo riņķi, dzer, lieto narkotikas, pārguļ ar sievietēm utt. Viņa draugs vispār labais, zog auto, mūk no policijas. Beigās viņam jau ir vairākas sievas, vairāki bērni, bet viņš atkal skrien pa pasauli riņķī un atrod nākamo sievu. Iedomājaties situācijas, viņš paņem uz līzingu auto, kuru dzērumā vai zem ripām galīgi nobeidz. Vai arī viņš apņemas pārdzīt vienu biezo auto no vienas ASV puses uz otru, bet arī šo auto nograuj. Nu un tādā stilā viss romāns. Un ko gan citu var gaidīt, ja palasa autora biogrāfiju, tad viņš ir sēdējis uz narkotikām, ceļojis ar draugu riņķi un noteikti, ka daļa stāsta ir reāla patiesība par viņa dzīvi. Smagi un reizē skumji, ka tā var dzīvot.

Es īsti nesapratu, kādēļ šis romāns ir slavens. Varbūt, ka kādam tieši patīk šādas ainas ar alkoholu, tusiņiem, narkotikām. Kādam varbūt patīk vietu apraksti. Nezinu. Man nepatika.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

ROKR_Submachine_Gun

 Dēls jau sen prasīja šo ieroci, bet bija bail no ķīnas sūtīt + nav nemaz tik lēts. Tomēr vienreiz Liepājā veikalā ieraudzīju šo komplektu u...