Lapas

Meklēt šajā emuārā

sestdiena, 2021. gada 3. jūlijs

LED bumba (RGB Colorful LED Cubic Ball DIY)

 Pagājušas jau kādas 3 nedēļas, kopš nebiju neko lodējis. Kad gaidīju atvaļinājumu, tad domāju, ka nu tik lodēšu... bet nedēļa pagājusi un tikai tagad pieķēros :) Tik daudz visādu aktivitāšu, ka nav laika lodēt :)

Gandrīz gadu atpakaļ iegādāts lodējamais komplektiņš - pirkts šeit: aliexpress

Saucās krāsaina LED bumba, bet man pēc formas drīzāk atgādina gaisa balonu.

Komplektā ir:



Sāku ar vienkāršāko un salodēju detaļas uz plates: 

Viss bija vienkārši, vienīgi ar USB portu bija jāpacenšas, jo ļoti smalki kontakti un ļoti tuvu izvietoti. Bet viss izdevās.

Tālāk komplektā ir speciāla plate, pēc kuras veido LED apļus (katram stāvam sava izmēra LED aplis):

Ir jāsaloka diodes - plusa jeb gārāko kāju noloka 90 grādos:

Pamācībā ir parādīts, kā jāveido riņķi:

Šādi es veidoju pirmo riņķi - saliku diodes, kuras pēc tam jāsalodē:


Pievērsiet uzmanību, ka 2 un 3šo riņķi vajag uztaisīt 2x. Pēc kaut kāda laiciņa visi riņķi ir gatavi:

Pēc tam jāķeras pie sarežģītākā soļa - jāsāk lodēt kopā riņķus. Visgrūtāk ir pareizi salocīt LEDiem kājas, lai no lielāka pārietu uz mazāku riņķi un tāpat atpakaļ. Pie tam, man mēģinot salodēt kopā LED riņķus, palokot kājas, diviem LEDiem nolūza kājas nost. Tieši locījuma vietā :( Un pēc tam bija jānomokās, lai kaut cik civilizēti šos LED nomainītu pret jauniem.

Te paraugs, kā pareizi jāliek slāņi:

Ir otrs variants, kad diodēm loka kājas slīpi, kad tās beigās izvietojas pa diagonāli, bet man tas likās vēl sarežģītāk.

Te bilde no procesa, kad jau daži slāņi ir salodēti:

It kā visu taisīju pēc instrukcijas (internetā var atrast), bet tajā nekas nebija pateikts par to, kā vadi jāpielodē no plates uz katru šo LED riņķi. Saprotot, ka bez šiem vadiem nekas nebūs, lodēju tos beigās un tos vairs normāli ielikt cauri bumbai nav reāli. Sanāca atsevišķās vietās likt pa virsu gar diodēm. Tāpēc, ja gribat, lai Jums nav virspusē šie vadi, tad ielodējiet tos jau sākumā un liekot katru slāmni klāt, pielodējat uzreiz vadu tam klāt (izvelkot caur vidu).

Tā bumba gatava (pēc aptuveni 3- 3.5h darba):


Neliels video, kā tas izskatās. Var slēgāt dažādus režīmus gan ar slēdzi, gan ar pulti, regulēt animāciju ātrumu utt. Ir iespēja iedot arī audio signālu, lai pēc tā darbotos. Pa smuko :) youtube

Kopsavilkums: Padarboties bija interesanti, bet neteikšu, ka viegli. Ja nav pacietības, dažādi lokot LED kājas, kamēr izdodas kaut cik sakarīgi savienot riņķus kopā, tad labāk šo komplektu neņemat. Veiksmīgi visiem!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

DIY-Book-Nook-2

 Sieva vēl vienu Book Nook kit komplektiņu sataisīja. Detaļas: Nu un bildes pa soļiem līdz gatavam (beigās bildes bez pēdējās sienas, lai va...